Tips

5x een duurzamer kantoor

Geplaatst

Veel mensen streven naar een duurzame levensstijl. In hun privé leven maken ze allerlei milieu verantwoorde keuzes. Bijvoorbeeld geen vlees meer eten, niet meer vliegen en het energiegebruik beperken. Je huis en eigen leven duurzamer maken is niet lastig. Maar hoe duurzaam is je werkplek?

Het meeste deel van je tijd besteed je op je werkplek. En juist op het werk zijn er vaak veel manieren om winst te boeken op het gebied van duurzaamheid. Dat heeft niet alleen je baas in de hand, maar ook jij. In deze blog, vijf tips voor een duurzame werkplek.

1. Eten en drinken

Gemiddeld drinkt een Nederlander 260 liter koffie per jaar. Maar wist je dat het produceren van koffie door het watergebruik behoorlijk milieubelastend is? Minderen dus, die koffie consumptie! Daar zal je hart ook blij van worden. Zorg ook voor mokken in plaats van wegwerp bekertjes. En neem je nog steeds je boterhammen mee in plastic zakjes? Koop een degelijke broodtrommel! Met dit soort kleine aanpassingen kun je al een groot effect bereiken.

2. Planten

Wist je dat planten een positief effect hebben op je mentale gezondheid? Daarnaast verbeteren planten de luchtkwaliteit van een ruimte. Daardoor gaat de productiviteit van werknemers ook omhoog. Door te investeren in planten fleur je niet alleen de ruimte (en je humeur) op, maar draag je dus ook bij aan een stimulerende werkomgeving!

3. Afval

Thuis hebben we netjes drie afvalbakken op een rijtje staan: voor papier, plastic en restafval. Maar grote kans dat bij jou op het werk al het afval in één bak gaat. Investeer daarom in gescheiden bedrijfsafvalbakken en maak een sport van bedrijfsafval recyclen!

4. Zonne-energie

Computers, printers, beeldschermen: ieder kantoor staat vol elektrische apparatuur. Het energie verbruik op kantoor is daardoor ontzettend hoog. Natuurlijk kun je maatregelen nemen om het verbruik te verminderen. Bijvoorbeeld door elektrische tijdschakelaars die apparatuur na kantoortijden automatisch uitschakelt, lampen op basis van sensoren en investeren in zuinige apparaten. Waarom niet je eigen stroom opwekken op kantoor? Fiscaal zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering om je stroomkosten terug te verdienen.

5. Minder bomen printen

Kantoren werken steeds digitaler. En dat is maar goed ook. Iedereen heeft e-mail, smartphones en andere digitale apparaten. We hoeven niet meer voor iedere meeting boekwerken te printen. Als je toch iets moet printen, kies dan voor een duurzame printer met inktbesparende printopties. Er bestaan hervulbare cartridges, wat plastic bespaart.

En natuurlijk tenslotte, laat die auto lekker staan. Ga eens lekker op de fiets naar je werk, of met het openbaar vervoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *