De verschillende soorten antivries

Talamex antivries

Bijna iedereen heeft weleens gehoord van antivries en koelvloeistof. De toepassing weten de meeste mensen ook wel ongeveer, maar wat nou bijvoorbeeld het verschil tussen antivries en koelvloeistof is weten veel minder mensen. Om het nog wat lastiger te maken zijn er ook nog eens ontzettend veel verschillende soorten koelvloeistof. Hieronder scheppen we daarom wat orde in deze chaos.

Antivries

Antivries zelf is het onverdunde product dat je zelf nog moet mengen. Dit doe je vaak met goede kwaliteit water, en dan in de verhouding wat betreft mengen die vooraf is aangegeven. Veel mensen denken dat wanneer je het percentage antivries verhoogt, je dan een betere bescherming tegen vorst hebt. Dit is echter een fabel. Het is namelijk helemaal niet zo geschikt als koelmiddel. Als vanaf min 13 bevriest onverdunde antivries.

Koelvloeistof

Koelvloeistof zie en hoor je natuurlijk ook vaak voorbijkomen. Dit is een mengsel van water, antivries en additieven. Voor het grootste gedeelte bestaat de antivries die hierin zit uit glycol. Over het algemeen worden er twee soorten glycol gebruikt in antivries, namelijk mono ethyleen en mono propyleen. Ook de additieven die je in koelvloeistof vindt verschillen. Dat komt mede door de verschillende eisen die door autofabrikanten worden gesteld.

Koelvloeistof komt in verschillende kleuren. Dit zijn vaak rood/roze, blauw, groen en geel. De kleur heeft verder niets met kwaliteit te maken en dient alleen als herkenning van de verschillende soorten. Rood/roze komt het meeste voor tegenwoordig, die je ook wel G12 of G12+ noemt. Deze vloeistoffen zijn long-life en hebben als grootste voordeel dat je ze in principe niet hoeft te vervangen. De G12 vloeistoffen zijn daarnaast ook silicaatvrij. Je hebt ook nog G12++ en G13, wat beide nieuwe varianten op de G12 zijn.

Talamex antivries

Talamex antivries

Talamex antivries is een bekende naam en een private label van Lankhorst Taselaar. Dit is een van de grootste groothandelaren in watersportartikelen. Deze antivries is geschikt voor systemen, toilet, verwarming en motor. Het beschermt tot zeer lage temperaturen en valt onder de roze vloeistoffen. Dit is een antivries die bekend staat als kwalitatief zeer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *