Hoe eenvoudig zijn houten jaloezieen te onderhouden?

Mensen hebben altijd graag hout in hun woning gehad. Van alle verschillende soorten materialen die er op de markt bestaan lijkt hout dan ook over een geweldige aantrekkingskracht te beschikken. Eigenlijk moeten we dit niet eens zo vreemd vinden. Haar karakter als natuurlijk materiaal zorgt er namelijk in de praktijk voor dat hout in nagenoeg elke woning uitstekend tot haar recht kan komen. Ook op vlak van raamdecoratie kijken heel wat mensen in de richting van houten jaloezieen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze niet alleen prachtig staat aan je muur, maar ook dat ze bijvoorbeeld kan helpen met het inperken van het warmteverlies. Overweeg jij omwille van dezelfde redenen om houten jaloezieen te kopen voor in je huis? Hou dan wel even rekening met de mate aan onderhoud die deze raamdecoratie nodig heeft. Je ontdekt er op deze pagina alles over!

  1. Het ietwat ruwere oppervlak van houten jaloezieen 

Wanneer we de verschillende vormen van jaloezieen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden zullen er meteen een aantal zaken opvallen. Het eerste wat met betrekking tot het onderhouden van de jaloezieen opvalt is het feit dat houten exemplaren over een veel ruwere textuur beschikken in vergelijking met bijvoorbeeld PVC en aluminium exemplaren. Dit zorgt ervoor dat je toch rekening dient te houden met een bepaald nadeel. Het ruwere oppervlak maakt dat het net wat minder eenvoudig is om houten jaloezieen schoon te maken dan bijvoorbeeld bij exemplaren van PVC het geval is. Bij deze laatste is het oppervlak netjes glad waardoor je ze gewoon in enkele seconden tijd kan schoonmaken. 

Hou er bij houten jaloezieen eveneens rekening mee dat de manier waarop er al dan niet sprake is van onderhoudsvriendelijke eigenschappen ook grotendeels afhankelijk kan zijn van de gekozen kleur waar gebruik van is gemaakt. Wanneer je, je houten jaloezieen bijvoorbeeld in het wit of in een ander licht kleur gaat stoppen maakt ze dit toch nog wat minder onderhoudsvriendelijk dan wanneer je ze bijvoorbeeld in donker bruin of zwart gaat stoppen. Ook de kleur is dus altijd een factor om rekening mee te houden.

  1. Hoe kan je het best je houten jaloezieen schoonmaken?

Voor alle jaloezieen geldt dat je ze in principe het eenvoudigst schoon kan maken met behulp van een stofdoek. Eventueel kan je ervoor kiezen om ze even extra schoon te maken met een beetje water, maar het spreekt voor zich dat je nooit met echte schoonmaakproducten op je jaloezieen moet zitten. Voor houten jaloezieen geldt in de praktijk dat het doorgaans volstaat om ze gewoon schoon te maken met een stofdoek. Sluit de jaloezieen volledig en je zal merken dat ze in een handomdraai schoongemaakt kunnen worden.

  1. Conclusie; hoe hygiënisch zijn ze nu echt?

Houten jaloezieen zijn net als de andere vormen van jaloezieen heel hygiënisch. Je dient er in de praktijk alleen maar stil bij te blijven staan dat er inderdaad wat extra tijd in kruipt om ze volledig schoon te maken. Het ietwat ruwere oppervlak is daar de belangrijkste boosdoener van. Kan jij daar best mee leven en wil je voornamelijk kunnen genieten van de sfeer en gezelligheid die hout aan je ramen met zich meebrengt? In dat geval hoeft niets je tegen te houden om ervoor te kiezen om houten jaloezieen te kopen!

Op zoek naar houten jaloezieen? Dan ben je bij Doehetbudget aan het juiste adres!