Hobby

Welke soorten kranen zijn er eigenlijk?

De afgelopen periode heeft veel nieuwe bewegingen in ons als mensen teweeg gebracht. Zo zijn we als mensheid weer eens op de feiten gedrukt dat het erop nahouden van een hygiënische levensstijl toch wel meerdere voordelen heeft. Tijdens dit handenwassen (wat best wel wat tijd in beslag neemt) viel het mij behoorlijk op dat er echt enorm veel verschillende kranen zijn. Om het even voor mezelf op een rijtje te zetten heb ik besloten om dit blog te schrijven. Benieuwd naar alle soorten? Lees dan snel even verder!

Douchekranen

Om te beginnen is er eentje die je zeker weten regelmatig gebruikt: de douchekraan. Je doet hem aan en het water begint te stromen. Erg makkelijk toch? Tegenwoordig wordt de temperatuur zelf voor jou geregeld. Tenminste, als je een thermostaatkraan hebt. Ik bedacht me dat dit wel erg makkelijk werkt. Je stelt namelijk eenvoudig de gewenste temperatuur in en vervolgens komt het er vrijel direct op deze manier uit. Super handig en slim!

Maar dit is niet altijd zo geweest. Kan je nagaan dat de thermostaatkraan pas sinds 2006 bestaat? Voorheen waren het met name mengkranen die je vond in de douches en huishoudens. Een mengkraan is ontworpen dat door de handmatige menging van warm en koud water de geprefereerde temperatuur kan worden behaald.

Wastafel kranen

Om maar even in de badkamer te blijven: je hebt ook kranen die speciaal zijn ontworpen voor op de wastafel. Dit noem je wastafel kranen. Het uiterlijk van een wastafelkraan komt behoorlijk veel overeen met een toiletkraan, maar het verschil zit m in de bevestiging. Omdat toiletkranen vaak een kleiner oppervlak hebben om op te worden bevestigd is het zo dat ze in het uiterlijk zo nu en dan ook wat nauwer zijn.

Kranen in de keuken

Dan zijn er nog de keuken kranen. Hier lopen de modellen behoorlijk uiteen omdat iedere keuken weer anders is. Zo heb je tegenwoordig Quookers die kokend, gekoeld en zelfs bruisend water kunnen geven naast regulier kraanwater. Je hebt ook keukenkranen met een handdouche. Dit type kraan komt los van de kraan! Hierdoor kan je heel goed de wasbak schoonmaken en op alle lastig te bereiken plekjes komen.

Ook zijn er kranen die je in de keuken kunt installeren met een flexibele nek. Dit is het minder uitgebreide broertje van de keukenkraan met handdouche, maar toch is dit model niet minder aantrekkelijk om te gebruiken.

Goed om te weten is dat je al deze typen kranen kopen op www.douche-concurrent.nl.