Wat is de Olympische spelen?

gewed op hockey

De Olympische Spelen is het grootste sportevenement ter wereld. Atleten uit bijna alle landen ter wereld strijden in verschillende sporten om gouden, zilveren of bronzen medailles. Er zijn twee versies van de Olympische Spelen: de Olympische Zomerspelen en de Olympische Winterspelen. Deze rouleren om de twee jaar. De Olympische Spelen worden elke keer in verschillende landen gehouden. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden in Griekenland. 

De naam van de Olympische Spelen komt van de heilige stad Olympia. Het spel wordt gehouden in die stad. In die tijd geloofden de Grieken in verschillende goden. Zeus is de oppergod. Om hem te herdenken houden Griekse mannen elke vier jaar een sportfestival. In 393 na Christus eindigden de Griekse Spelen. Tot 1896 organiseerde de Fransman Pierre de Coubertin voor het eerst in vele jaren de Olympische Spelen. Niet alleen Griekenland, maar alle landen. Veel mensen wedden op spelers als de spelen beginnen.

Hockey en de Olympische spelen

Hockey bestaat al duizenden jaren. Zelfs de oude Grieken sloegen de bal met een stok heen en weer, hockey-achtige spellen worden in India al heel lang gespeeld. De huidige hockeysport begon echter pas in de middeleeuwen vorm te krijgen. Toen speelden de Britten een spel genaamd Bandy-on-ice. Omdat ze voornamelijk op harde ondergronden spelen zoals ijs en hard zand, zullen ze de onderkant van de club buigen. Daarna werd de naam van het spel veranderd in ijshockey, waarbij hockey grofweg verwijst naar de kromming van de club (haak). 

Hockey ontstond doordat ijshockeyspelers bij gebrek aan ijs in de zomer begonnen te trainen op het gras. In 1908 werd de sport voor het eerst opgenomen in de Olympische Spelen. Er werd toen ook al snel geld gewed op hockey wedstrijden. In de versies van 1912 en 1924 verscheen hockey niet op de show. Dameshockey werd in 1980 aan de Olympische Spelen toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *