Zorg goed voor jezelf

Zorg jij goed voor jezelf? Hoe cliché het ook is, je hebt maar een lichaam en dit is alles waar je het mee moet doen. Je lichaam is je tempel! Hoe jij met je lichaam omgaat is ook wat je terugkrijgt: dus als jij goed voor je lichaam zorgt geeft je lichaam je veel terug. Zo kun je al je activiteiten doen en zul je merken dat je lekker in je vel zit. Als jij minder goed voor je lichaam zorgt, of op bepaalde vlakken rondom weinig aandacht aan je lichaam besteedt, zul je ook hierbij merken dat je dit terugkrijgt van je lichaam… Wij zetten in deze blog een aantal tips op een rijtje hoe jij nog beter voor je lichaam kunt zorgen. Zie het als een checklist, en durf eerlijk naar jezelf en je levensstijl te kijken.

Slaapritme

Het begint allemaal met een goede nachtrust. Kom jij aan voldoende slaap? En slaap je diep en ontspannen, of juist oppervlakkig en verstoord? Als je ’s nachts goed je rust pakt zul je merken dat je overdag meer energie hebt. Let daarom eens een aantal weken goed op je slaapritme, en kijk waar je nog winst kunt behalen. Veel mensen zitten bijvoorbeeld tot vlak voor het slapen gaan op hun telefoon. Dit licht verstoort je bioritme, en zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt. Kijk ook eens kritisch naar je slaapomgeving: is het niet te koud of te warm, te luidruchtig of te licht. Gun jezelf een goede slaap!

Eetritme

Je bent wat je eet, daar kunnen wij niets anders van maken. Wat je in je lichaam krijgt, krijg jij direct weer terug. Met de voedingsstoffen die jij via je voeding binnenkrijgt wordt je lichaam namelijk weer opgebouwd en hersteld. Let daarom op wat je eet en ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Let ook op je inname van vetten, suikers, bewerkte producten. En voor veel mensen in onze huidige maatschappij is alcohol ook een sluipend gevaar. Als je denkt dat je te veel alcohol binnenkrijgt kun je eens overwegen om een traject aan te gaan, waar een detoxificatie vaak een onderdeel van is.

Beweging  

Laatste pijler is je beweging. Beweeg jij genoeg denk je? Een volwassen persoon heeft echt wel grote hoeveelheid beweging nodig, met een fietstochtje naar de supermarkt red je het helaas niet… beweging is goed voor je omdat het je bloed sneller laat stromen, je hartslag krachtiger maakt en je spieren sterkt maakt en houdt. Vergelijk jezelf met een auto, als die te lang stil staat gaat de motor vastroesten… Datzelfde geldt ook voor jouw lichaam. Dus kom van die bank af en kom in beweging! Kies een sport die je leuk vindt en ga ervoor!